DagRit Friese Elfstedentocht – Zaterdag 7 september

De Friese Elfstedentocht is van oorsprong een bijna 200 kilometer lange schaatstocht die op natuurijs wordt verreden. Deze tocht wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging Friese Elfsteden.

Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel ‘De Tocht der Tochten’ genoemd. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De recentste tocht vond plaats in 1997.

Wie had het over schaatsen?

De route is ook te rijden. En dan bedoel ik natuurlijk niet die stoere kerels die met een zijspan op het ijs meereden met de schaatsers, om met een camera verslag te kunnen doen. Nee, we rijden dan de tocht over de weg, maar wel zo dicht als mogelijk bij de schaatsroute.

We gaan deze beroemde Tocht der Tochten rijden op zaterdag 7 september en de totale rit heeft een lengte van ruim 400 kilometer. We vertrekken vanaf de Houtsnip rond de klok van half 9. Er worden niet vooraf groepen gemaakt, dat doen we ter plekke bij de Houtsnip.

De rit is in principe een clubrit, maar heb je zin om deze rit mee te rijden? Geef je dan op bij de Toercommissie met het contactformulier. Dit geeft ons zicht op het aantal deelnemers zodat wij de koffie- en lunchstop kunnen plannen. De route wordt enkele dagen van tevoren gedeeld met de deelnemers en aanmelden kan tot en met dinsdag 3 september.