DagRit Sagenland en jaarlijkse ClubBBQ – 1 september

Bij het voorbereiden van de rit voor de jaarlijkse VMTC Barbecue hebben we ons dit jaar laten inspireren door 1 van de meest legendarische ANWB-routes, namelijk de Sagenland-route. Deze route loopt voor een groot deel door Noordoost-Twente, ook wel Twenteland Sagenland genoemd. Waardevol cultuurlandschap waar oude gebruiken beter bewaard zijn gebleven dan elders. Wie kent bijvoorbeeld de Spookhazen, de Hellehond of de Duivel in het koeienvel? In de Twentse dorpen leven deze en andere figuren voort in sagen en legenden die passen bij het afwisselende landschap van bossen, weiden en akkers, doorsneden door riviertjes en beken. En na een rit vol met mythen, sagen, sprookjes en fabels, is de jaarlijkse Club Barbecue ondertussen zelf een legende!

We verzamelen in alle vroegte bij De Houtsnip en rijden om 08.30 uur richting Kootwijk om daar, via de A1, eerst een paar reuzenstappen te maken richting het oosten. Ter hoogte van Holten gaan we de snelweg af en starten we de rit pas echt. We rijden onder Rijssen-Holten door naar Enter. Van daar tussen Almelo en Borne door, via Fleringen, richting Tubbergen.

Fleringen

Op de Fleringer Es, een klein stukje buiten het plaatsje Fleringen, prijkt de zeer oude (1000 jaar wordt wel beweerd) grillig gevormde eik: De Kroezeboom. Helaas is de boom alleen bereikbaar via een zandpad, dus de boom staat nét niet op de route, maar zeker de moeite waard eens te bekijken. De eik speelt een belangrijke rol in vele oude lokale sagen en fabels.

We hebben er ondertussen al aardig wat kilometers op zitten, dus tijd voor koffie! We doen een koffiestop in Vasse, bij Het Bolscher. Parkeren kan linksom, achter het restaurant. Overigens is het een fabeltje dat de kosten van de koffie – en later ook de lunch – op kosten van de club zijn…

Springendal

Direct na de koffie rijden we door het unieke natuurreservaat Springendal, dat behoort tot de mooiste en botanisch rijkste beekdalen van ons land. Hier sijpelt het grondwater langs gestuwde bodemlagen naar bronnen die een beekje voeden. Centraal in het Springendal ligt de 18e-eeuwse Erve Meerbekke, een prachtige Twentse boerderij. Hoewel de Kuiperberg maar een geringe hoogte heeft (70 m), geniet je er van een van de meest fabelachtige uitzichten over het mythische Twente.

Singraven

We rijden linksom om Ootmarsum heen, via Tilligte richting Dinkelland. In een lus van de Dinkel ligt Landgoed Singraven, een havezathe uit de 14e eeuw. De gevel dateert van de 18e-20e eeuw. De met Ionische pilasters versierde sprookjesachtige 17e-eeuwse toren met zijn mooi omlijste ingang past beter bij het historische beeld. De onderslagwatermolen (15e eeuw) van Singraven is met drie enorme houten raderen uitgerust. Volgens 17e-eeuwse geschriften bestond er geen betere in heel Twente. Vaststaat dat Ruysdael (kunstschilder) en zijn leerling Hobbema de molen diverse malen hebben afgebeeld. Sindsdien is er wel het een en ander aan de molen gewijzigd. Als we het treffen is de molen in gebruik en wordt er hout gezaagd of koren gemalen.

De route loopt verder langs Oldenzaal en schampen Enschede. Daarna via Boekelo om daarna in Beckum, bij het Wapen van Beckum een lunch te nuttigen. De route loopt langs de achterzijde van het restaurant. Er is meer dan voldoende parkeerruimte, eventueel aan de voorzijde.

Na de lunch rijden we met een hoop geslinger via fabelachtige plaatsjes als HengeveldeGelselaar, Zwiep en Barchem. Via Zutphen steken we de IJssel over en zetten het kompas eerst op Apeldoorn en daarna Ermelo.

We eindigen de rit bij Scouting Alexandergroep in Ermelo. Daar houden we onze legendarische jaarlijkse Club Barbecue.

Deelname is alleen voor leden van de VMTC en kan via de verzonden e-mail. Aanmelden kan tot zondag 25 augustus.