HunebeddenRit – zondag 18 augustus

Exclusief voor leden

Na het initiatief in 2023 van Tonny en Vincent, met koffie en gebak bij Cobi en Ad in Vianen, hebben ze dit jaar weer een steengoed thema te pakken; de Hunebedden Rit! En het wordt al bijna traditie, we gaan koffie drinken bij een clublid! Dit jaar namelijk bij Ab en Erika in Lelystad – en daarbovenop heeft Ab beloofd zelf taart te bakken!

Nou ja… zelf? Ab kan eigenlijk helemaal geen taart bakken! Of eigenlijk niet eens koken. Maar geen zorgen, Erika kan dat gelukkig allemaal wel en zal Ab redden! Erika, je bent ronduit een kei!

We verzamelen zondag 18 augustus om 09.00 uur gewoontegetrouw weer bij de Houtsnip langs de N302. Om 09.15 uur stappen we op en rijden baksteensgewijs richting Lelystad, op naar de koffie en de taart! De route is iets meer dan 260 kilometer.

Nadat we alle gebaksbordjes en koffiekopjes hebben opgestapeld, stappen we weer op en rollen richting Kampen en Grafhorst. Even daarna steken we Zwarte Water over bij Hasselt.

We rijden door Staphorst, onderlangs Meppel en richting Ruinerwold. We komen nu in het gebied waar in de laatste ijstijd (tot pak ‘m beet 10.000 jaar geleden) de uiteinden van de gletsjers lagen. Het is bijna niet voor te stellen, maar hier heeft ijs gelegen van enkele honderden meters dik!

De heuvels (of eigenlijk: stuwwallen) waar we overheen rijden zijn een gevolg van die steenkoude gletsjers, die alles voor zich uitschoven waaronder de immense stenen, die later gebruikt zijn voor graven, en wij nu kennen als hunebedden.

Bij Theehuis ’t Hunebed (link) in Darp stoppen we voor de lunch. Op een steenworp afstand tegenover het theehuis liggen twee grote hunebedden, namelijk D53 en D54. D53 is het op 1 na grootste hunebed van Nederland. Maar liefst 19 meter lang en 4,5 meter breed. Alleen het hunebed in Borger is groter. De hunebedden zijn zeker de moeite van het bekijken waard! 

We rijden verder via Wapserveen en Wittelte en dalen dan af naar Ruinen. De route loopt langs Boswachterij Staphorst. Tonny en Vincent hebben een waterstop geregeld in Dalfsen. We steken bij Zwolle de IJssel over en rijden via Wezep weer terug naar Ermelo.

Aanmelden kan via de e-mail die verzonden is aan de leden.